Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea – Sala de lectură și Internet

Locație: Str. Maior Gheorghe Sava nr. 4B, Focșani, Vrancea

Cod LMI: VN-II-m-B-06466

Scurtă descriere: Casa a fost construită la sfârșitul secolului al XIX – lea cu destinația de locuință, păstrându-și această funcționalitate până la naționalizarea din 1950. Face parte din tipul de locuințe pe un singur nivel, în stil eclectic, cu plan de formă dreptunghiulară format din două corpuri. Corpul principal păstrează în holul de la intrare decorația florală de pe tavan și de la capitelurile coloanelor care încadrează ușa. Fațadele sunt ritmate de ferestre cu parapeți în partea inferioară. Sub cornișă, la corpul din stânga, întâlnim decorația vegetală în stuc care încadrează două medalioane – blazon cu litera „B”. Acoperișul este în stil românesc, cu console din lemn și lucarne.

În anul 1950, casa a fost naționalizată și închiriată Direcției Sanitare Vrancea.

Din anul 1982, în acest imobil funcționează secția de Neurologie a Spitalului Județean Vrancea.

Stare de conservare: bună.”[1]

Imobilul este situat pe str. Maior Gh. Sava nr. 4 B, municipiul Focșani, aici aflându-se Sala de lectură și Internet a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Centrul de Formare, Centrul de Limbi Străine, Biroul Managerului, Serviciul Dezvoltarea Colecțiilor, precum și Serviciile de Contabilitate și Resurse Umane. Atât terenul cât și construcția aparțin domeniului public al Consiliului Județean Vrancea conform Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr. 79/2007 și protocolului de preluare-predare nr. 1376/28.10.2010 și date în administrare Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Terenul și clădirea sunt situate în intravilanul municipului Focșani și sunt identificate prin T91, P5196 și nr. cadastral 6525N cu carte funciară nr. 630265 UAT Focșani.

Terenul, încadrat la categoria de folosință curți-construcții, are suprafața de 1933 m.p., iar clădirea principală are suprafața construită la sol de 506 m.p.

Descrierea construcției:
• Structură: zidărie, stâlpi și grinzi din beton armat;
• Închideri perimetrale: zidărie, cărămidă;
• Acoperiș: învelitoare din țiglă și tablă zincată;
• Pardoseli: mozaic, gresie și parchet;
• Aspect interior: zugrăveli lavabile;
• Aspect exterior: tencuieli și ancadramente;
• Tâmplărie: exterioară din lemn și PVC, iar cea interioară din lemn.

[1] Patrimoniul cultural național construit din județul Vrancea, Muzeul Vrancei, Focșani: Editura PALLAS, 2008, pag. 169.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *