Casa Apostoleanu din Focșani

Locație: str. Cuza Vodă, nr. 50-52, Focșani, Vrancea

Cod LMI: VN-II-m-B-06426

Casa a fost proprietatea familiei Apostoleanu și datează din anul 1873. Domnul Gheorghe Apostoleanu a fost o personalitate marcantă a vieții politice și culturale a Focșanilor. Imobilul se înscrie în rândul ansamblurilor arhitecturale ce ilustrează arhitectura urbană a acestei perioade caracterizată prin proporțiile echilibrate ale volumelor. După ce a fost naționalizată și-a schimbat funcțiunea în spital, o perioadă a funcționat ca secție de reumatologie. Urmașii fostului proprietar au recuperat-o. Ulterior, doamna Cecilia Tatiana Apostoleanu a donat-o Consiliului Județean.

Familia Apostoleanu a fost direct implicată în dezvoltarea orașului Focșani și a județului Vrancea, legându-și numele chiar și de actul Unirii de la 1859. Mai mult, chiar în această casă, încărcată de istorie, s-a semnat și Armistițiul de la Focșani, în data de 9 decembrie 1917, iar vreme de peste 20 de ani, la sfârșitul secolului al XIX-lea, între zidurile sale au avut loc numeroase evenimente importante, legate de renumiți oaspeți, între care Regele Carol I și Ferdinand I.

Din păcate la acest moment, imobilul nu mai este funcțional datorită stării avansate de degradare în care se află. Având în vedere vechimea clădirii care datează de la finele secolului al XIX-lea și faptul că de-a lungul timpului nu s-au efectuat intervenții privind reabilitarea, consolidarea și modernizarea, este necesară luarea de măsuri în acest sens pentru evitarea deteriorărilor și mai pronunțate asupra interiorului și exteriorului clădirii.

Ținând cont de valoarea istorică pe care o reprezintă imobilul monument istoric „Casa Apostoleanu”, intenția Consiliului Județean Vrancea este de reabilitare a imobilului și de a realiza un muzeu, care să se poată integra în traseele turistice locale, naționale și europene, având pregătite în acest sens documentațiile la faza Proiect Tehnic în vederea depunerii spre finanțare.

Pentru acest imobil însă este pe rolul instanței un litigiu privind un drept de superficie, care împiedică inițierea demersurilor privind reabilitarea imobilului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *