Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea – Secția pentru Împrumut la domiciliu adulți

Locație: Str. Mihail Kogălniceanu nr. 13, Focșani, Vrancea

Cod LMI: VN-II-m-B-06446

Scurtă descriere: Clădirea a fost ridicată la finele secolului al XIX – lea de către doctorul Blum cu destinație de locuință. Este o clădire cu parter și etaj cu plan dreptunghiular și calcan pe latura de nord. Camerele sunt dispuse pe principiul simetriei în jurul holului central, comunicând între ele prin sistemul „vagon”. În capătul de nord al holului, o scară din lemn face legătura cu etajul. La parter și la etaj, camerele de pe colțurile nord – vest prezintă balcoane închise cu ferestre din lemn și parapet din scândură decorată în stil românesc. Etajele sunt demarcate pe fațade de un brâu puternic reliefat. Ferestrele parterului prezintă la nivelul parapetului baluștri, iar deasupra sprâncene din tencuială. Cornișa este realizată din bandă lombardă și retrageri succesive din tencuială. Streașina și acoperișul sunt tratate în stil românesc.

În anul 1950, locuința a fost naționalizată și închiriată la O.C.O.T Vrancea, apoi Asociației Vânătorilor și Pescarilor. Din 1988 adăpostește Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”.

Clădirea a fost grav afectată de seismul din anul 1986, lucrările de reparații și consolidări s-au desfășurat între anii 1990 – 1993, fără modificări exterioare.

Stare de conservare: bună.”[1]

În conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr. 5 din 27 februarie 2003, bunul imobil din str. Mihail Kogălniceanu nr. 13, a trecut din domeniul public al județului Vrancea în administrarea Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. În perioada 2010 -2013, acest imobil a fost supus programului de investiții „Consolidare și modernizare Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea”. În urma procesului de modernizare, acest bun imobil a fost dat în administrarea Bibliotecii Județene Vrancea prin Protocolul nr. 10552/16.10.2013. În acest imobil se află Secția pentru Împrumut la domiciliu adulți. Periodice. Legislație. Sală Arte, precum și Secția de Carte Veche și Colecții speciale ale Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Imobilul este amplasat în intravilanul municipiului Focșani, str. Mihail Kogălniceanu nr. 13, tarla nr. 162, parcela nr. 8411, zona centrală. Construcția are arie construită la sol de 315,72 mp, arie construită desfășurată de 726,74 mp și arie utilă desfășurată de 527,44 mp. Construcția este amplasată pe suprafața de teren de 715,55 mp și are o înălțime medie de 2,50 m – 4,00 m.

Caracteristici constructive:
• fundații continue din beton armat monolit;
• structura de rezistență – pereți din zidărie de cărămidă cu grosimea de 37,5 cm la exterior și 25 cm la interior, consolidați în 2012;
• planșee din placă de beton armat;
• șarpantă din lemn;
• învelitoare din tablă zincată;
• tâmplărie exterioară din lemn stratificat cu geam termopan;
• termosistem la cădirea executată în 2012;
• tâmplărie interioară din lemn;
• pardoseli din gresie, parchet natural, parchet laminat și beton sclivisit;
• placări cu faianță la grupurile sanitare;
• finisaje medii.

_________________________________________________

[1] Patrimoniul cultural național construit din județul Vrancea, Muzeul Vrancei, Focșani: Editura PALLAS, 2008, pag. 153.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *